به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، محمدرضا محمدی زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و عضو اندیشکده علم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در مقاله ای با عنوان "پیشرانهای پیشرفت علم و دانش؛ رهنمودهایی برای ایران" آورده است: بشر بـا سه انقلاب اساسی کشاورزی، صنعتی و اقتصاد دانشبنیان روبهرو بوده است.
هماکنون بیـش از دو دهه است کـه سومین انقلاب، یعنی عصر اقتصاد دانشبنیان آغاز شده است؛ عصری کـه در آن کاربرد دانش مهمترین عامل تولید است و بیش از هر عامل دیگری پیش برنده صنایع و پایهگذار پیشرفتهای اقتصادی است.
دراین مقاله با تاکید بر اینکه عامل اصلی تولید در اقتصاد دانشمحور، دانش و نوآوری است، آمده است: تولید دانش فرآیندی بسیار پرهزینه است ضمن آنکه برای تولید دانش با محدودیتهای بسیاری روبهرو هستیم. این محدودیتها شامل محدودیتهـای مالـی و انسـانی اسـت.
محمدی زاده با طرح این سؤال که با فرض انتخاب دانش در حوزهای خاص، چگونه میتوان آن را رشد و توسعه داد؟ پیشرانها چه مواردی هستند؟ آورده است: یافتن عامل و یا عوامل اصلی پیشرفت علم متناسب با فرهنگ، امکانات و شرایط کشور که (علیالاصول) قابلیت اجرا هم داشته باشند ایده اصلی این مقاله است. غالباً در بررسیها به عوامل مؤثر در پیشرفت علم پرداخته میشود ولی یافتن پیشرانهای این حوزه به ندرت انجام شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در مقاله خود خاطر نشان کرده است: با توجه به انواع محدودیتهای موجود، اگر تمرکز بر پیشرانهای اصلی نباشد، از منابع موجود استفاده بهینه نخواهد شد. با ظهور قدرتهای بینالمللی علمی جدیدی همچون چین که تقریباً در همه زمینههای علمی فعال هستند، شناخت پیشرانهای اصلی و واقعی، قدم اول جهاد علمی است.
اگر بااستفاده از سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، شهامت انتخاب پیشرانها و تمرکز بر آنها را پیدا نکنیم، در زمینههای متنوّعی فعالیت انجام خواهد شد بیآنکه در هیچ کدام در دنیا پیشگام باشیم. چراکه در دنیای امروز اگر در لبه علم و فناوری حرکت نکنیم، هم عرض نابودی قرار خواهیم گرفت.
" درسند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در بحث علم و فناوری با تأکید بر سرمایههای اجتماعی و انسانی، به مفهوم علم نوین، علم سنتی و موانع توسعه در ایران توجه شده واین مباحث از جمله مطالعاتی است که هنگام تدوین سند در مرکز الگو به آنها پرداخته شده است.
ابتدا در دوره موج اول انقلاب صنعتی "فردریک لیست"بـا هوشیاری ضـرورت انتخـاب صنعت پیشران را تشـخیص داد و با بررسی تاریخ اقتصادی کشورهای اروپایی شـواهد تجربی ایــن گزینـش و معیارهای آن برای ایــن کشــورها را تشریح کرد.
در عصر اقتصاد دانشبنیان نیز منطق اقتصادی بیانگر ضرورت انتخاب دانش پیشران است.
یکی از اولین منابعـی کـه بـه این امر توجه کرده، سند استراتژی امنیت ملی آمریکا در قرن ۲۱ است کـه در آن بر انتخاب دانشهـای پیشران تأکید شده است.
در ایـن سـند، چشـمگیرترین نوآوریهای بیست و پنج سال آینده را در سه مقوله پایــه و ترکیباتی از آنها میبینید. این سه مقولــه عبارتاند از: فناوری اطلاعات، فناوری زیستی و میکروالکترومکانیک.
در آن سند به این نکته تأکید شده است که علم و دانش، بسیار بیشتر از منابع فیزیکی، پایه و اسـاس فناوریهای آینـده را تشـکیل خواهـد داد و بـه همیـن نسبت، از محدودیتهـای ناشـی از اسـتخراج و فـراوری مـواد پرحجـم و خـام کاسـته خواهـد شـد.
انتهای پیام/
نظر شما